De Actiegroep Duits heeft in de afgelopen jaren lesideeën en materialen rondom de Dag van de Duitse taal ontwikkeld. Kijk hieronder voor onze lesideeën, activiteitenboekjes, presentatie en meer. Op deze pagina vindt u de digitale Mach-mit-quizzen. 

Dag van de Duitse taal 2023 - Thema: Sport

Landelijke quiz

Ter gelegenheid van de Dag van de Duitse taal 2023 kunnen klassen in heel Nederland meedoen met de quiz, passend bij het thema van dit jaar: sport! Hoeveel weet uw klas van dit onderwerp? De quiz duurt circa 20 minuten. De vragen zijn in het Duits opgesteld. De beste klas wint een heerlijk Duits diner (gesponsord door Noordhoff). De quiz wordt op 12 oktober 2023 gepubliceerd.

Escape Room

Passend bij het thema van de Dag van de Duitse taal 2023, ‘sport’, kunnen leerlingen op 12 oktober een digitale, interactieve Escape Room spelen in de les. Het materiaal is geschikt vanaf klas 3 en neemt ongeveer een lesuur van 40 minuten in beslag. Meer informatie over de Escape Room.

Kwartet 

In 2023 bevat het Mach Mit-pakket een kwartet, speciaal ontworpen voor het thema 'sport'. Download hier het Duitstalige kwartet (pdf) om zelf uit te printen. 

 

Dag van de Duitse taal 2022 - Thema: Reisen

Reisen
©Pixabay

Ideeënboekje

Voor ERK-niveau B1 maakte de Actiegroep Duits een opdrachtenboekje voor gebruik in de les op 11 oktober, passend bij het thema reizen. Je kunt kiezen uit 10 Stationen die je opbouwt in de klas. Ieder groepje zal 2 'a 3 Stationen kunnen doorlopen, uitgaande van een lesuur van 50 minuten. Leerlingen maken kennis met plaatsen en gewoontes in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. 

Dowload hier het Ideenbüchlein 2022.

Download hier de presentatie (.pdf) als introductie bij de opdracht. 
(Mocht je de presentatie als PowerPoint bestand willen hebben, stuur ons dan een mailtje via info@machmit.nl.) 

Landelijke quiz

Ter gelegenheid van de Dag van de Duitse taal 2022 kunnen klassen in heel Nederland meedoen met de quiz, passend bij het thema van dit jaar: reizen! Hoeveel weet uw klas van dit onderwerp? De quiz duurt circa 20 minuten. De vragen zijn in het Duits opgesteld. De beste klas wint een heerlijk Duits diner (gesponsord door Noordhoff). De quiz wordt op 11 oktober 2022 gepubliceerd.

Escape Room

Passend bij het thema van de Dag van de Duitse taal 2022, ‘reizen’, kunnen leerlingen op 11 oktober een digitale, interactieve Escape Room spelen in de les. Zo reizen ze virtueel door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Vanaf donderdag 29 september 16:00 uur kunt u zich aanmelden. Let op: vol=vol. De escape room kan vanaf 12 oktober nog steeds gespeeld worden, dan echter met minder interactieve elementen. Het materiaal is geschikt vanaf klas 3 en neemt ongeveer een lesuur van 40 minuten in beslag. Meer informatie over de Escape Room 2022.

Actuele opdrachten Na klar!

Uitgeverij Malmberg maakte een aantal nieuwe actuele opdrachten voor het thema 'reizen':

1/2 havo + vwo (incl. Docentenhandleiding)

1/2 vmbo (incl. Docentenhandleiding)

3 havo + vwo (incl. Docentenhandleiding)

3 vmbo (incl. Docentenhandleiding)

4 havo + vwo (incl. Docentenhandleiding)

5 vwo (incl. Docentenhandleiding)

 

Dag van de Duitse taal 2021 - Thema: Austausch

 Dag van de Duitse taal_Austausch

Escape Room

Passend bij het thema van de Dag van de Duitse taal 2021, ‘Austausch’, kunnen leerlingen een digitale, interactieve Escape Room spelen in de les. Aan de hand van verschillende raadsels, zoeken de leerlingen de laatste informatie voor hun uitwisseling uit. Geschikt voor leerlingen die minimaal 1 jaar Duits hebben gehad. De Escape Room is ontwikkeld met als richttijd 35 - 40 minuten. Enthousiaste leerlingen zouden deze dus binnen een lesuur kunnen oplossen. 

Op de Dag van de Duitse taal was de Escape Room speelbaar met live contact met de Duitse uitwisselingspartner. Nu is hij nog steeds beschikbaar in een andere variant, waarbij de leerlingen niet hoeven te bellen en whatsappen. 

Hier vindt u de link naar de Escape Room. Hier vindt u de raadsels om te printen (pdf). Mail voor de docentenhandleiding van de Escape Room naar dia@uva.nl.

Ideeënboekje 

Op zoek naar inspiratie voor de les? In dit boekje vindt u diverse opdrachten, speciaal ontworpen voor de Dag van de Duitse taal op 22 september 2021. Ook leest u hier achtergrondinformatie over het thema leerlingenuitwisseling met een Duitse partnerschool. 

Download het Ideenbüchlein 2021

Of download de individuele opdrachten:

Dag van de Duitse taal 2020 - Thema: Duitstalige literatuur

boeken

©Pixabay/congerdesign

Ideeënboekje 

In dit boekje zijn opdrachten te vinden gebaseerd op vier teksten, alsmede ideeën voor activiteiten in de les rond het thema literatuur.

Download het ideeënboekje (pdf) en het aanvullende materiaal met thema 'Krimi' (pdf).

Uitgeverijen

Uitgeverij Malmberg stuurde ons literatuuropdrachten voor de klassen 3, 4 en 5 havo/vwo.

Download hier de opdrachten met docentenhandleiding (pdf).

Literaire afspeellijst

Onder literatuur wordt meestal het geschreven woord verstaan, maar dat betekent niet dat literatuur geen invloed heeft gehad op de muziek. Wij zochten hier een paar mooie voorbeelden van en maakten een speciale afspeellijst van Duitstalige muziek voor de Dag van de Duitse taal 2020.

Tweetalig kwartet

Download hier het tweetalig kwartet (pdf) voor het basisonderwijs, ontwikkeld door Nuffic. 

 

Dag van de Duitse taal 2019

Ideeënboekje 

Doet u mee met de Dag van de Duitse taal op 26 maart 2019? Wij hebben dit boekje gemaakt als inspiratie voor de les. U vindt er diverse activiteiten met het thema van dit jaar: Duitstalige muziek. Van een Libdub tot ‘muzikale’ Frühstückseier en een Bandtagebuch. Wij wensen u alvast veel plezier! 

Download het ideeënboekje 2019 (pdf).

 

Dag van de Duitse taal 2018

Ideeënboekje 

In dit boekje zijn diverse activiteiten te vinden gebaseerd op de door scholen ingezonden acties voor de Dag van de Duitse taal van afgelopen jaar. De activiteiten kunnen naar eigen inzicht worden aangepast, zodat de activiteit ook op uw school uitgevoerd kan worden.

Download het ideeënboekje (pdf).