De Actiegroep Duits heeft in de afgelopen jaren lesideeën en materialen rondom de Dag van de Duitse taal ontwikkeld. Kijk hieronder voor onze lesideeën, activiteitenboekjes, presentatie en meer. Op deze pagina vindt u de digitale quizzen die elk jaar worden ontwikkeld (nog steeds te spelen). 

Dag van de Duitse taal 2021 - Thema: Austausch

 Dag van de Duitse taal_Austausch

Escape Room

Passend bij het thema van de Dag van de Duitse taal 2021, ‘Austausch’, kunnen leerlingen een digitale, interactieve Escape Room spelen in de les. Aan de hand van verschillende raadsels, zoeken de leerlingen de laatste informatie voor hun uitwisseling uit. Geschikt voor leerlingen die minimaal 1 jaar Duits hebben gehad. De Escape Room is ontwikkeld met als richttijd 35-40 minuten. Enthousiaste leerlingen zouden deze dus binnen een lesuur kunnen oplossen. 

Op de Dag van de Duitse taal was de Escape Room speelbaar met live contact met de Duitse uitwisselingspartner. Nu is hij nog steeds beschikbaar in een andere variant, waarbij de leerlingen niet hoeven te bellen en whatsappen. 

Hier vindt u de link naar de Escape Room. Hier vindt u de raadsels om te printen (pdf). Mail voor de docentenhandleiding van de Escape Room naar dia@uva.nl

Ideeënboekje 

Op zoek naar inspiratie voor de les? In dit boekje vindt u diverse opdrachten, speciaal ontworpen voor de Dag van de Duitse taal op 22 september 2021. Ook leest u hier achtergrondinformatie over het thema leerlingenuitwisseling met een Duitse partnerschool. 

Download het Ideenbüchlein 2021

Of download de individuele opdrachten:

Dag van de Duitse taal 2020 - Thema: Duitstalige literatuur

boeken

©Pixabay/congerdesign

Ideeënboekje 

In dit boekje zijn opdrachten te vinden gebaseerd op vier teksten, alsmede ideeën voor activiteiten in de les rond het thema literatuur.

Download het ideeënboekje (pdf) en het aanvullende materiaal met thema 'Krimi' (pdf).

Uitgeverijen

Uitgeverij Malmberg stuurde ons literatuuropdrachten voor de klassen 3, 4 en 5 havo/vwo.

Download hier de opdrachten met docentenhandleiding (pdf).

Literaire afspeellijst

Onder literatuur wordt meestal het geschreven woord verstaan, maar dat betekent niet dat literatuur geen invloed heeft gehad op de muziek. Wij zochten hier een paar mooie voorbeelden van en maakten een speciale afspeellijst van Duitstalige muziek voor de Dag van de Duitse taal 2020.

Tweetalig kwartet

Download hier het tweetalig kwartet (pdf) voor het basisonderwijs, ontwikkeld door Nuffic. 

 

Dag van de Duitse taal 2019

Ideeënboekje 

Doet u mee met de Dag van de Duitse taal op 26 maart 2019? Wij hebben dit boekje gemaakt als inspiratie voor de les. U vindt er diverse activiteiten met het thema van dit jaar: Duitstalige muziek. Van een Libdub tot ‘muzikale’ Frühstückseier en een Bandtagebuch. Wij wensen u alvast veel plezier! 

Download het ideeënboekje 2019 (pdf).

 

Dag van de Duitse taal 2018

Ideeënboekje 

In dit boekje zijn diverse activiteiten te vinden gebaseerd op de door scholen ingezonden acties voor de Dag van de Duitse taal van afgelopen jaar. De activiteiten kunnen naar eigen inzicht worden aangepast, zodat de activiteit ook op uw school uitgevoerd kan worden.

Download het ideeënboekje (pdf).

 

Europese Dag van de Talen 2017

Om de Europese Dag van de Talen 2017 te vieren, heeft de Actiegroep Duits twee interactieve quizzen voor boven- en onderbouw gemaakt (u wordt doorgestuurd naar de website van het Duitsland Instituut Amsterdam).

Klik hier voor de onderbouw-quiz.

Klik hier voor de bovenbouw-quiz

 

Scholierenprojecten voor de Duitse taal

In deze brochure vindt u een overzicht van heel veel projecten rondom de Duitse taal voor Nederlandse scholieren (editie: augustus 2017). Download de brochure (pdf).

 

Dag van de Duitse taal 2017

"Das nationale deutsche Sprachquiz"

Met deze 15 vragen test de klas haar kennis over verschillende aspecten van de Duitse taal.

Download de quiz als powerpointpresentatie of doe de quiz online (u wordt doorgestuurd naar de website van het Duitsland Instituut Amsterdam).

Ideeënboekje 

Op zoek naar inspiratie voor de Dag van de Duitse taal? In dit boekje zijn diverse activiteiten te vinden gebaseerd op de door scholen ingezonden acties van afgelopen jaar. De activiteiten kunnen naar eigen inzicht worden aangepast, zodat de activiteit ook op uw school uitgevoerd kan worden.

Download het ideeënboekje (pdf).

 

Adventsaktion 2016: Kochstudio

Lekker eten hoort bij de Kerst, zeker in Duitsland! Daarom organiseerde de Actiegroep Duits eind 2016 in samenwerking met de uitgeverij Hueber de adventsactie: das deutsche Kochstudio! Leerlingen gingen in groepjes de lekkerste kerstgerechten of gebakjes bereiden en legden dit vast op video. Bekijk hier de beste video's.

 

Europese Dag van de Talen 2016

De Actiegroep Duits heeft twee leuke taalquizzen ontwikkeld voor het vak Duits tijdens de Europese Dag van de Talen: een quiz in een Duitse en een Nederlandse versie voor de onderbouw, en een Duitstalige quiz over meertaligheid voor de bovenbouw. Vier deze dag mee en besteed in de les bijzondere aandacht aan taal met dit nieuwe materiaal van de Actiegroep Duits.

Onderbouw: "Duits taalquiz" (Duitstalig)

Download de quiz als powerpointpresentatie.

Onderbouw: "Duits taalquiz" (Nederlandstalig)

Download de quiz als powerpointpresentatie.

Bovenbouw: “Wörter auf Wanderschaft”

Download de quiz als powerpointpresentatie.

 

Dag van de Duitse taal 2012 - 2016

Het activiteitenboekje

In dit boekje zijn vier activiteiten te vinden gebaseerd op de door scholen ingezonden acties van afgelopen jaar. De activiteiten kunnen naar eigen inzicht worden aangepast, zodat de activiteit ook op uw school uitgevoerd kan worden.

Download het activiteitenboekje (pdf).

Het belang van Duits – Informatieve PowerPoint

Campagne ter versterking van de positie van de Duitse taal in Nederland.

Download de powerpointpresentatie "Het belang van Duits" (ppt).

DeutschlandBilder am Tag der deutschen Sprache 2016

Uitleg over de activiteit rond de opdracht DeutschlandBilder op de Dag van de Duitse taal.

Download de uitleg voor de onderbouw (pdf) en de uitleg voor de bovenbouw (pdf).

Duitslandquiz – 1,2 oder 3

Leuke quiz van 15 vragen voor de echte Duits(land)kenners.

Download de powerpointpresentatie "Eins, Zwei oder Drei" (ppt).

Duitslandquiz Petje-op-petje-af

Nog een leuke quiz (16 vragen) om de kennis over Duitsland te testen.

Download de powerpointpresentatie "Petje op, petje af" (pptx).

Alternatieve Duitslandquiz

Bent u na het doen van bovenstaande quizzen op zoek naar een nieuwe? Wij hebben deze alternatieve Duitslandquiz gemaakt voor de hele klas.

Download de powerpointpresentatie van deze alternatieve Duitslandquiz (ppt).