Waar kun je in Nederland Duits studeren? En waar kan je een opleiding doen tot leraar Duits? Zowel aan de universiteit als op het HBO worden bachelor- en masterstudies aangeboden. Hieronder vind je een overzicht inclusief links naar de website van de opleidingen.Daarnaast kun je veel informatie over deze studies vinden op de website studiekeuze123.nl inclusief een vergelijking van de verschillende studies en hier vind je een overzicht van de open dagen van de diverse opleiding Duitse taal en cultuur en de Lerarenopleidingen Duits. 

De Actiegroep Duits houdt regelmatig interviews met jongeren die bezig zijn met Duits in hun studie in de video-serie "Verder met Duits", speciaal voor studiekiezers.

 

 

Bachelor Duits aan de universiteit

Radboud Universiteit Nijmegen: Duitse taal en cultuur

Aan de Radboud Universiteit Nijmegen kun je de bachelor Duitse taal en cultuur volgen. Hieronder vind je een video met veelgestelde vragen over deze studie en een interview met Marije, die deze studie heeft gedaan. Lees meer op de website van de Radboud Universiteit over Duitse taal en cultuur studeren in Nijmegen

 

Universiteit van Amsterdam: Duitslandstudies

Aan de Universiteit van Amsterdam kun je de bachelor Duitslandstudies volgen. Hieronder vind je een video waarin docente Britta Bendieck en student Tim van den Hoek vertellen over de studie en een uitgebreider interview met Tim over hoe hij zijn bachelorstudie Duitslandstudies ervaart. Lees meer op de website van de Universiteit van Amsterdam over Duitslandstudies studeren in Amsterdam.

 

Universiteit Utrecht: Duitse taal en cultuur

Aan de Universiteit Utrecht kun je de bachelor Duitse taal en cultuur volgen. Hieronder vind je een video waarin studenten elkaar vragen stellen over hun studie en een interview met Jessica, die deze bachelor heeft gedaan. Lees meer op de website van de Universiteit Utrecht over Duitse taal en cultuur studeren in Utrecht.

 

 

Universiteit Leiden: Duitse taal en cultuur

Aan de Universiteit Leiden kun je de bachelor Duitse taal en cultuur volgen. Hieronder vind je een video waarin studenten, docenten en oud-studenten vertellen over deze studie. Lees meer op de website van de Universiteit Leiden over Duitse taal en cultuur studeren in Leiden.

 

Rijksuniversiteit Groningen: Europese talen en culturen met majortaal Duits

Aan de Rijksuniversiteit Groningen kun je een bachelor Europese talen en culturen doen en daarbinnen kiezen voor Duits. In de video's hieronder kom je meer te weten over deze brede bachelor. Lees meer op de website van de Rijksuniversiteit Groningen over Duits studeren binnen de bachelor Europese talen en culturen in Groningen

 

Opleiding tweedegraads docent Duits op het HBO

Met een tweedegraads bevoegdheid kun je lesgeven in de eerste drie jaar van het havo en vwo (de onderbouw), in het vmbo en in het beroepsonderwijs. Meer lezen over leraar Duits worden.

Een bacheloropleiding tot tweedegraads docent Duits kun je aan de volgende hogescholen doen. Deze opleiding duurt vier jaar.

Opleiding eerstegraads docent Duits 

Met een eerstegraads lesbevoegdheid kun je in de onderbouw én bovenbouw lesgeven. Meer lezen over leraar Duits worden.

Aan de volgende universiteiten kun je een master volgen om een eerstegraads lesbevoegdheid te behalen. Instapeis voor de éénjarige lerarenopleiding is in de regel een masterdiploma.

Je kunt aan de volgende hogescholen een HBO-masteropleiding doen om een eerstegraads lesbevoegdheid te behalen. Ingangseis is de 2e graads lesbevoegdheid voor het vak Duits.

Alternatieve lerarenopleidingen

Om het docententekort tegen te gaan zijn verschillende initiatieven ontwikkeld voor bijvoorbeeld zij-instromers. Sommige universiteiten bieden maatwerk om mensen met beroepservaring tot docent op te leiden. Lees meer.

Deutschlehrer in den Niederlanden werden? Hier finden Sie ausführliche Informationen auf Deutsch

In Duitsland studeren

Studenten op de binnenplaats van de Humboldt-Universität in Berlijn. 

Het is ook mogelijk voor Nederlandse studenten om in Duitsland te gaan studeren aan een universiteit of Fachhochschule. Dit heeft vele voordelen, waaronder een enorm studieaanbod, uitstekende onderwijskwaliteit, geen collegegeld en veel keuzevrijheid binnen de studie. Bovendien komt tijdens een studie in Duitsland de Duitse taalvaardigheid natuurlijk op een hoger niveau. Op de onderstaande kaart vindt u het gehele Duitse studieaanbod. Meer informatie over de verschillende mogelijkheden vindt u op de website studereninduitsland.nl.